خلاصه کتاب ذهن حواس جمع
فهرست

خلاصه کتاب ذهن حواس جمع

کتاب “ذهن حواس جمع” اثر نیر ایال که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده، به یکی از رایج‌ترین مشکلات زندگی مدرن یعنی حواس‌پرتی اشاره می‌کند. اغلب افراد تکنولوژی معاصر را در این مورد مقصر می‌دانند، اما نیر ایل ادعا می‌کند که اگرچه تلفن‌های هوشمند و اپلیکیشن‌ها ممکن است در بروز این مشکل دخیل باشند، اما دلیل اصلی آن نیستند. بنابراین، ایل در این کتاب یک دستورالعمل چهار قسمتی قابل اجرا ارائه داده که دلایل حواس‌پرتی و راهکارهایی برای غلبه بر آن را بیان می‌کند. پس اگر شما هم تا به حال تسلیم اهمال‌کاری و حواس‌پرتی شدید، به دنبال ایجاد عادات بهتر هستید و یا از آن دسته والدینی هستید که نگران ارتباط فرزندان خود با فناوری هستند، به شما پیشنهاد می‌کنیم که خلاصه کتاب ذهن حواس جمع را تا انتها بخوانید.

درباره نویسنده: نیر ایال یک نویسنده، مشاور و مدرس است که بر روانشناسی عادات حاصل از فناوری تمرکز دارد. او نویسنده کتاب‌های پرفروش است و در دانشکده بازرگانی دانشگاه استنفورد به تدریس پرداخته است. همچنین به عنوان یک سرمایه‌گذار فرشته نیز فعالیت می‌کند. سرمایه‌گذار فرشته فردی است که سرمایه لازم برای ایجاد یک یا چند شرکت نوپا را فراهم می‌کند و بر خلاف سایر سرمایه‌گذاران، به ندرت در مدیریت شرکت دخالت می‌کند.

چگونه با “ذهن حواس جمع” بر حواس‌پرتی غلبه کنیم؟

راهنمای غلبه بر حواس‌پرتی توانایی متمرکز ماندن کلید موفقیت در زندگی شخصی و حرفه‌ای است. اگر حواس شما پرت شود، به احتمال زیاد آن آینده درخشانی که رویاهایش را در سر می‌پرورانید، از دست خواهید داد. بنابراین دو راه پیش روی شماست: یا در همین لحظه و با تمرکز و توجه کامل طرح تجاری درخشان خود را روی کاغذ بیاورید، یا به سادگی از وقت‌گذرانی با عزیزان خود لذت ببرید، زیرا جهان پر از عوام حواس‌پرت است.

کارفرمایان بیش از پیش به کمک تکنولوژی که در زندگی ما نفوذ پیدا کرده، وظایفی را به ما محول می‌کنند و ما نیز اغلب اوقات تمرکز خود را نسبت به کارها و وظایف ضروری‌مان از دست می‌دهیم. بنابراین سوال این است که چگونه باید حواس جمع و مولد باقی بمانیم؟ نویسنده کتاب پرفروش “قلاب” که بر روی محصولات اعتیادآور مانند فیسبوک و توییتر مطالعه کرده، پادزهر حواس‌پرتی را پیدا کرده است. ایل این نوش‌دارو را “ذهن حواس جمع” نامیده و در این خلاصه کتاب چگونگی تسلط بر این مهارت حیاتی عصر حاضر را یاد می‌گیریم و می‌آموزیم که چگونه حواس‌پرتی خود را کنترل کرده و توجه‌مان را بر مواردی که واقعاً اهمیت دارند متمرکز کنیم.

در خلاصه کتاب ذهن حواس جمع، به پرسش‌هایی پاسخ داده می‌شود:

چرا هدر دادن زمان بر روی وسایل دیجیتالی بیشتر یک علامت است تا اینکه علت اصلی حواس‌پرتی باشد؟

برای فرهنگ‌های اداری ناکارآمد که مانع از ادامه کار شما می‌شوند، چه باید کرد؟

چگونه عوامل حواس‌پرتی درونی و بیرونی را بشناسیم و بر آنها غلبه کنیم؟

چرا مستعد حواس‌پرتی هستیم؟

حواس‌پرتی از درون ما شروع می‌شود. چرا ما مستعد حواس‌پرتی هستیم؟ یک پاسخ رایج وجود فناوری است. اگر تا به حال سعی کرده‌اید دستگاه‌ها و ابزارهای دیجیتالی خود را رها کنید، حتماً می‌دانید که عدم استفاده از آنها لزوماً شما را از به تعویق انداختن کارهایتان باز نمی‌دارد. چه نقاشی کشیدن روی یک تکه کاغذ باشد و چه شمردن کتاب‌های موجود در قفسه کتاب‌ها، مغز ما در اختراع انواع حواس‌پرتی استاد است.

برای درک آنچه در هنگام حواس‌پرتی اتفاق می‌افتد، باید در مورد عوامل محرک صحبت کنیم؛ یعنی همان عواملی که ما را به انجام کاری وادار یا ترغیب می‌کنند. این محرک‌ها به دو شکل هستند: محرک‌های بیرونی مانند اعلان‌های پاپ‌آپ که در لپ‌تاپ یا تلفن همراه به طور ناگهانی ظاهر می‌شوند و از دنیای خارجی می‌آیند، یا محرک‌های درونی مانند احساس کسالت یا استرس که از درون ما نشئت می‌گیرند. محرک‌ها می‌توانند منجر به جذب و کشش به چیزی یا حواس‌پرتی شوند. اولی ما را به جلو پیش می‌برد و به دنبال اهداف و بلندپروازی‌هایمان می‌کشاند، اما حواس‌پرتی معکوس آن است، چرا که ما را از اهداف‌مان دور می‌کند. به همین دلیل نمی‌توان فناوری را به تنهایی عامل حواس‌پرتی دانست. در واقع، حواس‌پرتی همیشه دارای منشا درونی است.

حواس‌پرتی عبارت است از فرار از چیزی ناراحت‌کننده مانند درد معده، مشکلات زناشویی یا نارضایتی عمیق از شغل خود. فناوری در واقع همان دیواری است که کوتاه‌تر از آن گیر نیاورده‌ایم و آن را به خاطر ناتوانی خود در انجام کارها و ضعف‌مان در بررسی مشکلات اساسی سرزنش می‌کنیم. خبر بد این است که ما از نظر تکاملی آماده ناراحتی و رنج هستیم. نیاکان ما به دلیل عدم رضایت از قسمت و سرنوشت خود، به یادگیری، رشد و در نهایت زنده ماندن ادامه دادند. اما امروزه و هزاران سال بعد از آن، رویکرد این میراث همچنان در جان ما باقی مانده و در تمایل ما به منفی‌نگری در همه چیز تجسم تجربیات دردناک و به سرعت خسته شدن از موقعیت‌های جدید نمایان می‌شود. این موضوع ما را در برابر حواس‌پرتی آسیب‌پذیر می‌کند. با این وجود، خبر خوبی این است که ما مجبور نیستیم برده احساسات منفی خود باشیم و می‌توانیم آنها را مهار و کنترل کنیم.

خلاصه کتاب ذهن حواس جمع: غلبه بر حواس‌پرتی با ارزیابی محرک‌های درونی

با ارزیابی مجدد عوامل محرک درونی خود بر آنها مسلط شوید این صحنه را تجسم کنید: شما پشت میز خود نشسته‌اید که ناگهان آن احساس خستگی آشنا بر شما غلبه می‌کند و تا به خودتان بیایید، می‌بینید که ۱۰ دقیقه است مشغول چرخیدن در اینستاگرام هستید. این اتفاق برای اکثر ما هر روز رخ می‌دهد، اما نگران نباشید. راه‌هایی برای غلبه بر این محرک‌های درونی وجود دارد.

با تغییر طرز فکر خود در مورد محرک‌ها شروع کنید. چگونه؟ یک راه ساده این است که آنها را ثبت کنید. یعنی دفعه بعد که احساس کردید در حال تسلیم شدن در برابر حواس‌پرتی هستید، یک قلم و کاغذ بردارید و احساسات خود را بنویسید و ببینید چه چیزی باعث آن شده است. شاید این احساس حاصل یک موج ناگهانی اضطراب بوده یا به خاطر این بوده که رئیس‌تان شما را عصبانی کرده. زمان وقوع آن وضعیت و همین‌طور احساساتی را که پس از مشاهده آن محرک درک کردید، یادداشت کنید. اگر این کار را به طور منظم انجام دهید، با عوامل محرک خود آشنا می‌شوید و پس از آشنایی با آنها می‌توانید آنها را رها کنید.

جاناتان بریکر، یک روانشناس، یک تکنیک تجسم ساده را پیشنهاد می‌کند: تصور کنید که در کنار یک جویبار نشسته‌اید و نظاره‌گر افکار مزاحم خود هستید که روی برگ‌های شناور بر روی آب در حال حرکت هستند. روش دیگری هم به شما پیشنهاد می‌کنیم: کارهای خود را سرگرم‌کننده‌تر کنید. دلیل اینکه ما اغلب به سراغ برنامه‌ها یا بازی‌های تلفن همراه خود می‌رویم، ساده است؛ آنها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که جذاب و درگیرکننده باشند. همان‌طور که ایان بوگوست، متخصص رایانش تعاملی، خاطرنشان می‌کند، جذابیت این برنامه‌ها به این دلیل است که آنها دارای سیستم پاداش‌ها و چالش‌های فوق‌العاده مؤثر هستند. پس بهره‌گیری از این بینش در کارهای روزمره، آنها را برای ما بسیار جالب‌تر می‌کند.

در نهایت، پتانسیل خود را دوباره ارزیابی کنید. آنچه شما در مورد خودتان باور دارید، تأثیر بسزایی در آنچه شما قادر به انجام آن هستید، دارد. اگر به خودتان بگویید که در مقابل حواس‌پرتی ناتوان هستید و هیچ‌گونه کنترلی بر خود ندارید، این گفته به یک پیشگویی واقعی تبدیل می‌شود و به حقیقت می‌پیوندد. یک ترفند برای تقویت اعتماد به نفس، تمرین دلسوزی برای خود است. دلسوزی برای خود یعنی تعمیم احساس دلسوزی به خود فرد در مواقع شکست، احساس نالایق بودن یا به طور کلی مواقعی که در رنج و سختی هستید. بنابراین دفعه بعدی که آن صدای منتقد درون خود را می‌شنوید که به شما می‌گوید شما تنبل یا حواس‌پرت هستید، سعی کنید همان‌طور که با یک دوست خوب صحبت می‌کنید، با خودتان گفتگو کنید. این کار را انجام دهید و به خودتان یادآوری کنید که واقعاً توانایی غلبه بر حواس‌پرتی را دارید.

 هر هفته زمان مشخصی را برای خود، روابط و شغلتان اختصاص دهید

اگر نمی‌دانید برای چه چیزی در حال تلاش هستید، غیرممکن است که بتوانید بگویید واقعاً چه چیزی باعث ایجاد حواس‌پرتی در شما می‌شود. به همین دلیل، داشتن برنامه بسیار مهم است. کلید یک برنامه‌ریزی مؤثر، زمان‌بندی یا “تایم باکسینگ” و اختصاص دادن زمان‌های خاص در برنامه هفتگی برای انجام کارهای ویژه است. البته به خاطر داشته باشید که این روش همیشه تضمین نمی‌کند که شما واقعاً به اهداف خود خواهید رسید، زیرا برخی چیزها خارج از کنترل شما هستند.

مثلاً اگر وقتی برای خواب به تخت‌خواب خود می‌روید، احساس خستگی نمی‌کنید، احتمالاً برنامه خواب شما دچار اختلال می‌شود. در واقع، زمان‌بندی درست چهارچوبی در اختیار شما می‌گذارد که موفقیت را ممکن می‌کند. به عبارت دیگر، اگر کنترل زمان خود را در دست ندارید، ممکن است آنچه را که برنامه‌ریزی کرده‌اید، به انجام نرسانید.

اما تایم باکسینگ در عمل چگونه است؟ اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، اما در نظر گرفتن بازده‌های زمانی برای کارهای مختلف بهترین نقطه برای شروع نیست. بلکه اولین چیزی که شما نیاز دارید این است که برای خودتان زمان با کیفیتی را برنامه‌ریزی کنید. دلیل این امر ساده است: اگر مراقب خودتان نباشید، همه چیزهای دیگر از کار شما گرفته تا ازدواج‌تان آسیب می‌بیند. این به این معناست که شما باید کارها را با اختصاص دادن زمان کافی برای آنها انجام دهید؛ به عنوان مثال، وعده‌های غذایی، خواب راحت و سرگرمی‌های خود را در نظر بگیرید. پس در قدم اول، زمان کافی را به خودتان اختصاص دهید.

مرحله دوم تایم باکسینگ درباره روابط شماست. در اینجا شما اساساً مراقب بخش‌هایی از زندگی خود هستید که صمیمیت و احساس ارتباط را ایجاد می‌کند؛ یعنی چیزهایی که شما را متمرکز می‌کنند. از آنجا که روابط بسیار مهم هستند، بسیار حیاتی است که آنها را در اولویت قرار دهید. بنابراین یک قرار خاص ماهرانه با شریک عاطفی خود ترتیب دهید یا هر دو ماه یکبار برای دورهمی با دوستان‌تان زمان بگذارید و یک یا دو ساعت در روز را برای بازی با فرزندان‌تان در نظر بگیرید.

این روابط همان چیزهایی هستند که ما را به سمت کار می‌کشاند. ممکن است شما این امکان را نداشته باشید که ساعت کاری خود را تنظیم کنید، اما این به این معنا نیست که نمی‌توانید نحوه استفاده از وقت خود را در دفتر کارتان کنترل کنید. می‌توانید دو ساعت برای کار متمرکز صبحگاهی و زمان با کیفیت دیگری در بعد از ظهر را برای رسیدگی به ایمیل‌ها اختصاص دهید و این برنامه را با همکاران‌تان به اشتراک بگذارید تا مطمئن شوید وقتی نیاز به تمرکز دارید، دیگران حواس‌تان را پرت نمی‌کنند.

 با کاهش حواس‌پرتی از تمرکز خود محافظت کنید

تاکنون ما به دنبال روش‌های مقابله با محرک‌های درونی بودیم تا بیشترین تمرکز را در زندگی روزمره خود داشته باشیم. در این قسمت از این خلاصه کتاب، از فاصله دورتری به موضوع حواس‌پرتی نگاه می‌کنیم و به شما نشان می‌دهیم که چگونه بسیاری از عوامل محرک خارجی را در جهان اطراف خود مدیریت کنید. شما هم مانند برنامه‌نویسان که یک نرم‌افزار را هک می‌کنند، می‌توانید قفل کدها را بشکنید و آن را به نحو خودتان بازنویسی کنید. این کار می‌تواند به طرز شگفت‌انگیزی ساده باشد.

یک مثال از صنعت هوانوردی را در نظر بگیرید. در دهه ۱۹۸۰، کشورها شروع به ایجاد مقررات جدیدی کردند که صریحاً خدمه کابین خلبانی و سایر کارکنان را از برهم زدن تمرکز حواس خلبانان در هنگام برخاستن و فرود، که خطرناک‌ترین لحظات پرواز است، منع می‌کرد. این نکته مفید است که باید در محل کار خود نیز آن را دنبال کنید. مانند زمان برخاستن و فرود آمدن هواپیما، بخش‌هایی در روز وجود دارد که از بقیه مهم‌تر است. در طول این زمان‌ها، باید کاملاً بر روی کار مورد نظرتان تمرکز کنید. به عبارت دیگر، شما باید ذهنی حواس جمع داشته باشید و غیرقابل نفوذ باشید.

برای اینکه دیگران مزاحم شما نشوند و حواستان را پرت نکنند، می‌توانید یک کارت رنگی به نشانه روی میز خود قرار دهید یا مثلاً کلاه خود را روی میز بگذارید و از قبل به همکارانتان بگویید که این نشانه‌ای است که نباید حواس شما را پرت کنند. راه‌حل و نکته اصلی این است که وضعیت فعلی خود را برای اطرافیانتان قابل مشاهده کنید. بنابراین نماد خود را به همکارانتان اطلاع داده و به آنها فرصت دهید تا از شما در سفر به سوی تمرکز حمایت کنند.

ایمیل‌ها و پیام‌ها یکی دیگر از منابع متداول حواس‌پرتی هستند. امروزه به طور متوسط یک کارمند اداری روزانه حدود ۱۰۰ پیام دریافت می‌کند. آنها به شکلی باورنکردنی شکل‌دهنده عادت هستند و به مرور زمان شما عادت می‌کنید که به آنها توجه کنید و همین موارد موجب حواس‌پرتی چندین باره شما می‌شود. از آنجا که هرگز نمی‌دانید آن پیام‌ها چیست، انگیزه دارید که آن را چک کنید و این یعنی حواس‌پرتی و عدم تمرکز روی کار. بنابراین، دسته‌بندی و قرار دادن ایمیل‌ها در دو دسته جداگانه یک راه‌حل مؤثر برای ترک این عادت است.

به عنوان مثال، نویسنده ایمیل‌هایی را که نیاز به پاسخ فوری و در همان روز دارند، در پوشه‌ای با نام “امروز” قرار می‌دهد و پیام‌هایی که پاسخ به آنها در همان روز ضرورتی ندارد، وارد پوشه دوم می‌شوند. ما در همان روز به پوشه اول رسیدگی می‌کنیم و یک زمان‌بندی هفتگی برای رسیدگی به پوشه دوم تنظیم می‌کنیم. در نتیجه، ایمیل‌های کمتری در هر روز توجه ما را به هم می‌زنند.

مدیریت جلسات، چت‌ها و گفتگوها

جلسات، چت‌ها، گفتگوها، خبرها و بسیاری از عوامل حواس‌پرتی همگی می‌توانند مدیریت شوند. ایمیل‌ها تنها عامل حواس‌پرتی در محل کار نیستند، بلکه جلسات بیهوده و بی‌فایده که به هیچ نتیجه‌ای منجر نمی‌شوند، اغلب بخش زیادی از وقت گرانبهای شما را می‌بلعند. خوشبختانه، راهی آسان برای رفع این مشکل اداری رایج وجود دارد: راز آن سازماندهی است.

تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که سیاستی وضع کنید که بیان کند جلسات تنها زمانی می‌توانند برگزار شوند که شخصی که می‌خواهد آن را تشکیل دهد، یک دستور جلسه و خلاصه‌ای را ارائه دهد که نشان دهد چه چیزی در آن جلسه مطرح خواهد شد و چه اقداماتی برای حل مشکل مورد نظر در نظر گرفته شده است. این کار هزینه آماده‌سازی برای تشکیلات جلسات را افزایش می‌دهد و احتمال نشست‌های غیرضروری را به شکل چشم‌گیری کاهش می‌دهد. همین اصل را می‌توان در مورد گفتگوهای گروهی بی‌وقفه نیز اعمال کرد. به سادگی به همکاران خود بگویید که تصمیم دارید تمرکز کنید و نمی‌خواهید حواستان پرت شود و در عوض زمان خاصی از روز را برای گفتگو با آنها تعیین کنید.

مقالات آنلاین و اخبار هم به اندازه جلسات و گفتگوها می‌توانند حواس شما را پرت کنند. نیر ایل به جای تلاش برای اطلاع از آخرین اخبار در ساعات اداری، اخبار جالب توجه را ذخیره می‌کند و سپس از نرم‌افزار تبدیل متن به گفتار برای گوش دادن به آنها در هنگام پیاده‌روی استفاده می‌کند. این یک راه‌حل مفید برای جلوگیری از حواس‌پرتی هنگام کار و همچنین حفظ تناسب اندام است. از طرف دیگر، برنامه‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند فیلم‌ها و تبلیغات پیشنهادی، مثلاً در یوتیوب، را حذف کنند تا مانع از حواس‌پرتی شما هنگام استفاده کاری از آنها شوند.

برای رفع مشکلات فنی، خوب است که زمانی را در نظر بگیرید و تلفن همراه و صفحه نمایش لپ‌تاپ خود را مرتب کنید. اگر آنها با چندین برنامه کم‌استفاده یا کاملاً بی‌استفاده پر شده‌اند، وقت آن رسیده که آنها را مرتب کنید. از شر همه برنامه‌هایی که از آنها استفاده نمی‌کنید خلاص شوید و آن برنامه‌هایی را که باقی می‌مانند دوباره سازماندهی کنید تا دسترسی به موارد ضروری آسان شود. همچنین برنامه‌هایی مانند فیسبوک و توییتر را که وقت زیادی از شما می‌گیرند و حواستان را پرت می‌کنند، در آخرین صفحه تلفن همراه‌تان قرار دهید یا از آنها فقط در دسکتاپ خود استفاده کنید؛ یعنی جایی که بعید است شما را دائماً وسوسه کنند. در مورد دسکتاپ خود می‌توانید از راه‌حل مورد استفاده نویسنده تقلید کنید و هر چیزی به جز آنچه در حال حاضر روی آن کار می‌کنید را در پوشه‌ای با نام “همه چیز” قرار دهید و از قسمت جستجو برای پیدا کردن فایل‌هایی که نیاز دارید استفاده کنید.

برای جلوگیری از حواس‌پرتی با خودتان عهد ببندید

اکنون آماده‌اید تا حواس‌پرتی‌های مزاحم را از خود دور نگه دارید، اما این نبردی نیست که بتوانید در یک روز در آن برنده شوید. اگر می‌خواهید غیرقابل نفوذ بمانید و ذهنی همیشه حواس جمع داشته باشید، باید هر روز با یک روش خوب با حواس‌پرتی مبارزه کنید. این کار آنقدرها هم که به نظر می‌رسد دلهره‌آور نیست. در واقع، ترفندهای زیادی برای کمک به شما در انجام این کار وجود دارد.

روشی به نام “پیمان تلاش” را معرفی می‌کنیم که یک استراتژی کاربردی برای دشوارتر کردن رفتارهای ناخواسته و کمک گرفتن از چیزهایی است که مانع از حواس‌پرتی شما می‌شود. اینجا، فقط اپلیکیشن‌ها هستند که واقعاً می‌توانند به شما کمک کنند. به عنوان مثال، اپلیکیشنی به نام “سلف کنترل” دسترسی شما به وب‌سایت‌های رنگارنگ و وسوسه‌انگیز را مسدود می‌کند و به شما امکان می‌دهد تا برای بررسی ایمیل‌های خود زمان‌های خاصی را مشخص کنید.

مرحله بعد استفاده از تعهدی به نام “پیمان هزینه” است. همانطور که از نام آن مشخص است، این پیمان جریمه‌هایی را برای اهداف از دست رفته در نظر می‌گیرد. به عنوان مثال، نویسنده تصمیم گرفته بود که هر بار که یک جلسه بدنسازی را از دست می‌دهد، یک اسکناس ۱۰۰ دلاری را بسوزاند و در کمال ناباوری، در سه سالی که او این پیمان عجیب را با خودش بست، حتی یک دلار هم از دست نرفت. هرچند این پیمان برای نویسنده مؤثر واقع شد، اما شاید روش مناسبی برای هر تعهدی نباشد. برخی از اهداف مانند توقف عادت جویدن ناخن با تنبیه خود برطرف نمی‌شوند، زیرا نمی‌توانید محرک‌های خارجی که عامل آن هستند را کنترل کنید.

در این موارد می‌توانید از یک روش دیگر به نام “پیمان هویت” کمک بگیرید. تصور کنید که یک انسان گوشت‌خوار تصمیم گرفته به رژیم غذایی گیاهخواری روی بیاورد. اگر او خودش را فردی توصیف کند که گوشت را کنار گذاشته، احتمالاً دائماً دچار وسوسه می‌شود. اما اگر او خودش را گیاه‌خوار بنامد و تعریف مثبتی از خودش در ذهن بپروراند، بنابراین او کسی نیست که اجازه ندارد گوشت بخورد، بلکه او فردی است که گوشت نمی‌خورد. پیمان هویت در واقع درباره متعهد بودن به تصویری مثبت از خود در آینده است. وقتی در مورد غلبه بر حواس‌پرتی صحبت می‌شود، این راهکار بسیار مؤثر است. اگر خود را غیرقابل تغییر تعریف کنید، به احتمال زیاد در واقعیت هم چنین خواهد شد. بنابراین در انتخاب هویتی که برای خودتان تعریف می‌کنید، دقت کنید

    حواس‌پرتی در محل کار نشانه فرهنگ کاری ناکارآمد است

برخی از عوامل حواس‌پرتی شخصی هستند، اما برخی دیگر به ساختار یک محیط مربوط می‌شوند. در این قسمت از این خلاصه کتاب، ما نگاهی به حواس‌پرتی‌های ساختاری خواهیم داشت. وقت آن است که در مورد فرهنگ‌های کاری ناکارآمد صحبت کنیم. اجازه دهید که در قدم اول این مشکل را تعریف کنیم: اگر شرکت شما به طور کارآمد سازماندهی و اداره نشود، تلاش‌های شما برای حواس جمع شدن در هر مرحله با مشکل مواجه می‌شود.

یکی از شایع‌ترین علائم ناکارآمدی فرهنگ محل کار، این است که کارکنان وقت آزاد زیادی دارند. در عصر تلفن‌های هوشمند و ارتباطات بی‌حد و حصر، شرکت‌ها بیشتر و بیشتر انتظار دارند که کارکنانشان در حالت آماده‌باش باشند و به شکل شبانه‌روزی به ایمیل‌ها و سوالات کاری پاسخ دهند. احتمالاً اگر شما در برابر این روش کار مقاومت کنید، شغل خود را از دست می‌دهید. اما مشکل اصلی فناوری نیست، بلکه فرهنگی است که در آن زمان به خوبی مدیریت نمی‌شود و کارهای زیادی روی دوش کارکنان گذاشته می‌شود و در نهایت باعث حواس‌پرتی آنها می‌شود.

پس برای بهبود چنین شرایطی چه کاری می‌توان انجام داد؟ پاسخ این است که باید بستری ایجاد شود تا کارکنان بتوانند نگرانی‌های خود را با خیال راحت بیان کنند. بدون چنین بستری، احتمال کمی وجود دارد که آنها بتوانند بر زندگی کاری خود تسلط و کنترل بیشتری داشته باشند. کلید واژه اصلی در اینجا “احساس امنیت” است.

اگر کارکنان احساس کنند که به خاطر ابراز عقیده و نظرات خود مجازات خواهند شد، به احتمال زیاد سکوت خواهند کرد. بنابراین رهبران و مدیران وظیفه ویژه‌ای دارند که این احساس امنیت را تقویت کنند. آنها وقتی که احتمال اشتباه کردن کارکنان خود را بپذیرند و مرتباً از افرادی که آنها را مدیریت می‌کنند بازخورد بگیرند، می‌توانند این امنیت را ایجاد کنند. این امر باعث ایجاد فضای یادگیری و تقویت فرهنگ سازمانی می‌شود که در آن افراد ریسک می‌کنند، زیرا از شکست نمی‌ترسند.

ممکن است اغلب اوقات در زمان‌بندی شکست و اشتباه، کارکنان مقصر شناخته شوند، اما در واقع این خود شرکت‌ها هستند که الگوی فرهنگ کاری را برای سازمان ارائه می‌دهند. شرکت‌ها باید یک کانال بازخورد اختصاصی داشته باشند که به کارکنان اجازه دهد تا افکارشان در مورد زندگی حرفه‌ای خود را به اشتراک بگذارند.

اختصاص فضایی که به کارکنان اجازه دهد بخشی از خشم خود را تخلیه کنند نیز یک ایده سازنده است. اما مهم‌تر از همه این است که مدیران باید به این بازخوردها پاسخ و واکنش درست نشان دهند و برای حل مشکلاتی که ملاحظه می‌کنند، اقداماتی ترتیب دهند. این یک گام کوچک است، اما تا حد زیادی به کارکنان حس کنترل را القا می‌کند.

برای تربیت بچه‌های حواس جمع، باید علل ریشه‌ای حواس‌پرتی آنها را پیدا کنیم

این روزها بچه‌ها در چه شرایطی هستند؟ بله، همانطور که همه می‌دانیم، به جای اینکه مانند گذشته از فضای بیرون از خانه و بازی فیزیکی با دوستان خود لذت ببرند، تمام وقت خود را با گوشی، تبلت و تلویزیون صرف می‌کنند. البته که این وضعیت نگران‌کننده است. بیایید از دیدگاهی متفاوت و کمتر ایده‌آل به این وضعیت نگاه کنیم و از خود بپرسیم که چرا کودکان اینقدر به دستگاه‌های دیجیتالی وابسته هستند.

همانطور که ریچارد رایان و ادوارد دسی، محققان رفتار انسانی، می‌گویند، وابستگی بیش از حد به محرک‌های تکنولوژی یک شاخص بسیار خوب برای تشخیص سوء تغذیه روانی است. بچه‌ها هم مانند ما برای شکوفایی به سه چیز نیاز دارند: استقلال (به معنی توانایی تصمیم‌گیری بدون اجبار)، شایستگی (به معنی توانایی یادگیری و بهبود) و در نهایت ارتباط (که به معنای توانایی برقراری ارتباط معنادار با دیگران است).

متأسفانه، بسیاری از کودکان این نیازمندی‌های اساسی را در زندگی آفلاین و خارج از دنیای مجازی خود دریافت نمی‌کنند. در مدرسه، توسط قوانین محدود می‌شوند، در خانه بار انتظارات والدین خود را بر دوش می‌کشند و در صورت شرکت در آزمون‌هایی که به تقویت تخیلات آنها هیچ کمکی نمی‌کند، ممکن است با شکست روبرو شوند. بدتر از همه، آنها روز به روز زمان کمتری را آزادانه با دوستان خود می‌گذرانند.

وقتی همه این موارد را در نظر بگیریم، می‌بینیم که تعجبی ندارد که بچه‌های امروز به دنیای آنلاین و مجازی روی بیاورند. این تنها فضایی است که آنها می‌توانند آزادانه در آن پرسه بزنند و به طور مستقل با دوستان خود ارتباط برقرار کنند. اگر می‌خواهید فرزندان شما حواس‌پرتی‌های دیجیتالی خود را از بین ببرند، باید مطمئن شوید که مواد مغذی روانی مورد نیاز برای رشد آنها را در اختیارشان قرار می‌دهید.

اولین کاری که باید انجام دهید این است که مطمئن شوید آنها زمان زیادی را برای بازی آزادانه در اختیار دارند. مطالعات بی‌شماری نشان داده‌اند که برخورداری از این زمان آزاد تا چه حد برای توسعه و پیشرفت کودکان اهمیت دارد. بهترین گزینه این است که والدین همفکر خود را بیابید و ترتیبی دهید که فرزندان شما با فرزندان آنها ملاقات منظمی داشته باشند. همچنین بسیار مهم است که کودکان بدانند چگونه از بخت خود استفاده کنند. آنها نیز مانند شما قابلیت استفاده از ابزارهای حواس‌پرت‌کننده‌ای که ما در این خلاصه کتاب بررسی کردیم را دارند.

شما می‌توانید در مورد فناوری و خطرات ناشی از آن با کودکتان گفتگو کنید و از آنها بپرسید که به نظرشان چقدر از زمان خود را باید با تلفن همراه یا رایانه صرف کنند. از طرف دیگر، باید از تلاش‌های فرزندتان برای مدیریت محرک‌های بیرونی حمایت کنید و در مورد این موضوع با آنها گفتگو کنید، زیرا ممکن است متوجه شوید که گاهی اوقات خود شما عامل حواس‌پرتی آنها هستید.

در نهایت، به کودک کمک کنید تا برای جلوگیری از حواس‌پرتی، عهد و پیمان‌های خود را تعیین کند. به عنوان مثال، دختر نویسنده این کتاب در ۵ سالگی یاد گرفت که از یک اپلیکیشن برای نظارت بر زمان تماشای برنامه‌های تلویزیونی استفاده کند. شگفت‌انگیز این است که این ایده خود این دختر بود، نه پدرش.

 سخن پایانی خلاصه کتاب ذهن حواس جمع

پیام کلیدی خلاصه کتاب ذهن حواس جمع این است که فناوری در اغلب موارد مسئول بحران حواس‌پرتی‌های کنونی ماست. اما برخلاف چیزی که منتقدان می‌گویند، ماهیت اصلی فناوری ادراک و ذهن ما را نمی‌زند و ما را به زامبی تبدیل نمی‌کند. اگر شما واقعاً می‌خواهید حواس‌پرتی را بشناسید، باید عمیق‌تر فکر کرده و روانشناسی حواس‌پرتی را درک کنید. پس از درک نحوه عملکرد حواس‌پرتی، می‌توانید با مواردی که شما را از مسیر تمرکز خارج می‌کنند، مقابله کنید.

این راهکارها از مرتب کردن مجدد دسکتاپ تا ترک عادت گاه و بیگاه به فیسبوک رفتن و یا بستن عهد و پیمان با خود به شما کمک می‌کنند تا غیرقابل نفوذ و دارای ذهنی حواس جمع باشید. یک تمرین کاربردی و یک توصیه عملی در راه افزایش تمرکز و حواس جمع بودن این است که حواس‌پرتی‌های خود را فقط ۱۰ دقیقه به تعویق بندازید. آیا تاکنون حین بررسی سریع ایمیل‌ها در پشت چراغ قرمز با شنیدن بوق خودروی پشت سرتان متوجه سبز شدن چراغ شدید؟ آیا برایتان پیش آمده که برای لحظه‌ای نگاهی سریع به شبکه‌های اجتماعی بیندازید و ناگهان با نگاه به ساعت‌تان متوجه شوید که برای رسیدن به جلسه کاری زمان کمی دارید؟ این نوع حواس‌پرتی‌های ظاهراً بی‌ضرر ذهن شما را درگیر و حواستان را پرت می‌کنند.

این همون جایی است که قانون ۱۰ دقیقه وارد می‌شود. دفعه بعد که وسوسه شدید مثلاً به توییتر یا تلفن هوشمند خود سر بزنید، به خودتان بگویید که این کار را انجام می‌دهم، اما ۱۰ دقیقه بعد. به احتمال زیاد با پایان پیدا کردن این ۱۰ دقیقه، شما در کار خود غرق خواهید شد و حتی دیگر توجهی به آن حواس‌پرتی که به تعویق انداختید نخواهید داشت.

خرید اینترنتی کتاب ذهن حواس جمع

با خرید نسخه اصلی کتابذهن حواس جمع، شما می‌توانید ابزارها و تکنیک‌های مؤثری برای غلبه بر حواس‌پرتی و افزایش تمرکز خود را یاد بگیرید.

نسخه اصلی کتاب ذهن حواس جمع به شما این امکان را می‌دهد که با درک عمیق‌تری از حواس‌پرتی و عوامل مؤثر بر آن، بر تمرکز و کارایی خود بیفزایید.

فرصت را از دست ندهید! درصورت نیاز و برای خرید کتاب ذهن حواس جمع با تخفیف از فروشگاه کتاب خلاصینو روی لینک زیر کلیک کنید.

میخواهم کتاب ذهن حواس جمع را بخرم.

اشتراک گذاری:

آرمان نیک بخت

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

با عضویت تو خبرنامه خلاصینو، جدیدترین خلاصه‌ کتاب‌ها رو مستقیماً دریافت کنید. همچنین از پیشنهادات ویژه ما بهره‌مند بشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *